Isoflavoner – hjelp i overgangsalderen?

Den klassiske hormonerstatningsterapien i overgangsalderen brukes nå bare unntaksvis på grunn av alvorlige bivirkninger. Siden den gang har interessen for alternative behandlinger økt. I apotek, helsekostbutikker, apotek eller Internett tilbys kosttilskudd med isolerte isoflavoner fra soya, rødkløver eller kudzu-rot. De er spioneringen som effektive og naturlige produkter uten bivirkning.

Asiatiske kvinner som tradisjonelt fôrer og spiser regelmessig soyaprodukter, rapporteres å ha små eller ingen symptomer på overgangsalder. Hvorvidt og i hvilken grad denne observasjonen faktisk går tilbake til et soyirik kosthold er imidlertid kontroversielt. I tillegg er det viktig å skille om isoflavoner fra komplekse matvarer, for eksempel i soyabønnekost eller i isolert, høy dose og anriket form med kosttilskudd er inkludert.

Selv om isoflavones ikke lenger kan annonseres for symptomer på overgangsalder, er det fortsatt flere produkter på markedet. Produsenter omgår dette forbudet ved å for eksempel tilsette visse vitaminer som B6 (“bidrar til regulering av hormonaktivitet”), C og K (“for å opprettholde sunne bein”) eller B1 og B12 (“viktig for nervefunksjonen”) som helseerklæringer er tillatt for. Det daglige behovet for disse vitaminene kan vanligvis dekkes av et balansert og variert kosthold. En ekstra gave er vanligvis ikke nyttig.

Hva skal jeg se etter når jeg bruker isoflavonic produkter?

Svelging av isoflavonholdige tilskudd kan forårsake kortsiktige akutte symptomer som kvalme, forstoppelse, hevelse eller rødhet i huden. Dette kan være allergiske reaksjoner på soyaproteinet som finnes i produktene.

De siste årene har sikkerheten til isoflavonholdige tilskudd flere ganger blitt diskutert. Det var usikkerhet om den økte risikoen for brystkreft hos kvinner i overgangsalderen kunne øke ytterligere ved bruk av slike produkter.

I en ny sikkerhetsvurdering har EFSA funnet ut at isoflavonnivåer som ofte finnes i kosttilskudd, er uproblematiske for kvinner etter menopausen. Evalueringen tok hensyn til virkningene på brystkjertelen, livmoren og skjoldbruskkjertelen. Sikkerheten til slike produkter for kvinner i overgangsalderen er imidlertid ikke helt avklart på grunn av utilstrekkelige data.

I følge Consumer Advice Center bør kvinner hvis familier allerede har hatt bryst- eller livmorkreft hos nære slektninger, også være spesielt forsiktige.

Kvinner som allerede tar skjoldbruskkjertelhormonet tyroksin, bør også diskutere bruken av slike produkter med legen, da det kan være vanskelig å justere medikamentnivået.

Mat som soymilk eller tofu inneholder verdifulle proteiner og fiber i tillegg til isoflavoner. I normale mengder kan disse spises uten å nøle.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70