Du bør vite det om mikroplast i drikkevann

Spredningen av plastpartikler i drikkevann og de tilhørende risikoer, som helse, må undersøkes bedre, ifølge en WHO-studie.

I alle fall skal ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kunnskapsbasen utvides og fremfor alt veksten av verdens plastsøppelfjell stanses. Hvordan mikroplast kommer inn i drikkevann er ofte uklart. I følge WHO er viktige kilder regn eller smeltevann og kloakk. WHO bemerker imidlertid at de tilgjengelige studiene er for fragmenterte til å kartlegge omfanget av disse tilsigene eller til å kartlegge kildene mer nøyaktig.

Australske forskere har for eksempel funnet ut at folk spiser mikroplast daglig – gjennom mat, drikkevann eller bare puste. Opptil fem gram kommer i kroppen omtrent en uke – avhengig av omstendighetene. Fem gram handler om et kredittkort. Det er påvist betydelig mindre mikroplast i tysk tappevann enn i mineralvann, melder Martin Wagner ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim fra en annen studie.

Må vi forvente at det er en kopp kaffe og mikroplast?

Selv om mikroplast nesten er overalt, er de tross alt ikke det føderale miljøbyrået at plastpartikler i drikkevann er et problem – men dataene er så langt ekstremt tynne. Ifølge Verdens helseorganisasjon er det bare noen få pålitelige studier internasjonalt som har søkt etter tappevann i mikroplasten – der forskerne ble funnet, har de vanligvis bare funnet spor.

Og dette til tross for at plast i seg selv er mye brukt i miljøet – men i Tyskland, for eksempel, er vannbehandling ansett som veldig effektiv. Den statlige vannforsyningen i Baden-Württemberg henter for eksempel vann fra Donau – i flottørene ganske mikroplast – men dette vannet blir grundig rengjort – og senest i filteret med aktivert karbon og de minste plastpartiklene henger, som talsmannen for Zweckverband er trygg på.

Hva med mikroplast i flaskevann?

Igjen, pålitelige studier er mangelvare. Men av og til har forskere faktisk oppdaget mikroplast i flaskevann – vanligvis i større mengder enn i tappevann.

Hvor nøyaktig mikroplasten kommer i hver flaske er uklart. For gjenbrukbare PET-flasker er en mulig forklaring at innerveggene over tid kan bli sprø og plast segregerer. Eller det har noe å gjøre med tapping eller transport av vannet.

Hvor farlig er det i det hele tatt å drikke slike plastpartikler?

Som Verdens helseorganisasjon forsiktig gir alt klart. Det er fortsatt mye forskning som skal gjøres – men foreløpig antar eksperter at mengdene av mikroplast som for tiden er i drikkevann, ikke utgjør noen helserisiko. I det minste er ekspertene – per i dag – ingen data før, som gir grunn til helseproblemer. Utenfor forskningsprosjekter er det ikke nødvendig å rutinemessig studere drikkevann til mikroplast.

Fra ekspertenes synspunkt er det viktigere å sikre at det ikke er patogener og uønskede kjemikalier i vannet over hele verden. Den som filtrerer ut får den ut av mikroplast – og dreper flere fugler med en stein.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70