Dette bidrar til å unngå plastavfall når du handler

Agurker, lime og paprika i folie, skiver ost og kjøttpålegg i plastemballasje, yoghurt i plastbeger. Hvem som kjøper mat og pakker ut hjemme, er vanligvis foran et pent plastfjell. Hver tysk statsborger betaler i gjennomsnitt 40 kilo plastavfall per år, ifølge Silke Schwartau fra forbrukersenteret Hamburg. Dette søppelet blir mer og mer et problem over hele verden, fordi det stort sett ikke er resirkulert og forurenser naturen og havene.

Innkjøp: Ta med tøyposer og gjenbrukbare garn

Den enkleste måten å nedbemanne ditt eget plastfjell: Gjør uten plast, hvis det er alternativer som ikke-pakket frukt og grønnsaker, slik det tilbys på markeder. Melk og yoghurt er vanligvis også tilgjengelig i glassbeholdere. Men selv med glass: livssyklusvurderingen er vanligvis bare god hvis den brukes flere ganger og kommer fra regionen. I stedet for å kjøpe plastposer, er det nyttig å bruke stoffposer gjentatte ganger.

Mange supermarkeder selger gjenbrukbare garn som minner om tøyvesker og hvor frukt og grønnsaker kan transporteres flere ganger. De veier litt mer enn den klassiske plastknutevesken, så noen supermarkeder tilbyr varianter med strekkodemerke som automatisk beregner nettovekten på varen i skannerkassa. Dette fungerer imidlertid bare i supermarkedet eller rabattkjedene der kundene har kjøpt vesken. Hvis nettverket kommer fra en annen butikk, må kundene ta ut varene i kassen eller ta imot det lille tilleggsgebyret. Dessverre er de gjenbrukbare garn vanligvis laget av plastfibre som polyester.

Pakket frukt og grønnsaker dominerer handelen

Men selv om den grønne forbrukeren er utstyrt med et gjenbrukbart nett og en miljøvennlig handlepose, gjør det det fortsatt vanskelig for ham å kjøpe uemballert frukt og grønnsaker. En studie der forbrukssenteret har undersøkt de åtte viktigste tyske kjøpmennene, konkluderer med at fortsatt to tredjedeler av varene er pakket i plast. Her er satsen blant rabatterne med opptil 81 prosent spesielt høy. Det er også irriterende at kundene i gjennomsnitt må betale opptil 34 prosent mer for uemballert frukt og grønnsaker.

I husholdningen uten plast

Det er enklere enn å kjøpe i supermarkedet å gjøre uten plast i husholdningen: glass i stedet for plastkopper, metallbestikk i stedet for engangsgaffler, tappevann i stedet for mineralvann, ferske matbokser i stedet for å feste film. Dette reduserer ikke bare mengden avfall, men sparer også penger. Mange produkter er tilgjengelige i pakker med lite, mye eller ingen plast. Da kan kundene bestemme: et brød med ferskt brød i stedet for skivet i en plastpose, såpe på rad i stedet for flytende såpe eller dusjsåpe, vaskepulver i en boks i stedet for flytende vaskemidler.

Bioplast som alternativ?

Som et moderne alternativ til plast som er avledet fra petroleumsprodukter, blir det i økende grad tilbudt såkalt bioplast som polylaktider (PLA). Det er basert på vegetabilske råvarer – som mais, sukkerrør eller melkesyre. Imidlertid anser Verbraucherzentrale Bundesverband begrepet “bio” som villedende i denne sammenhengen og snakker om “agro-plastikk”. Teoretisk er PLA komposterbart, men bare ved høye temperaturer, noe som bare vil oppnås i profesjonelle fasiliteter. I hjemmekompost eller i naturen er nedbrytningen veldig langsom.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70