Barnesenger, madrasser og co – trygt og lite forurensende stoffer

Barn er spesielt følsomme for miljøpåvirkninger. Metabolismen deres fungerer raskere og i forhold til høyden deres absorberer de mer miljøgifter enn voksne. Derfor lønner det seg å velge barneseng, madrass og sengetøy nøye. I tillegg, hvis det er frisk luft i barnehagen, har du skapt gode forhold for en sunn søvn.

Enkle tiltak sikrer allerede mer sikkerhet: Forsikre deg om at ingen ledninger, bånd, garn eller stoffer er tilgjengelige for barnet ditt fra sengen, da dette kan vikle dem rundt halsen og deretter kveles. Ikke overbelast barnesengen med leker som kan hjelpe barnet ditt å komme seg ut av sengen for å klatre opp av sengen.

Sengen

Spesielt holdbare er senger laget av heltre. Dessuten er de vanligvis lettere å montere og demontere enn møbler laget av sponplater. Trebaserte materialer som sponplate eller trykkplate forurenser generelt luften i rommet mer med miljøgifter enn heltre. Rent hugget treverk med avrundede kanter og hjørner reduserer risikoen for personskader. Skruer må ikke stikke ut, da for eksempel stropper kan fanges på fremspringende deler og i sprekker. Treverket bør ideelt sett stå ubehandlet, vokset eller oljet for å unngå miljøgifter. For tiden er det bare noen få barnemøbler som er merket med test- og miljømerker som GS (Geprüfte Sicherheit), Blue Angel, Golden M eller European Ecolabel.

Vuggen

For de fleste babyer er vuggen den første sengen. De høye sideveggene beskytter dem mot trekk. Vugger er kortsiktige møbler, fordi spedbarn etter noen måneder allerede er for store til det. Det kan lønne seg å kjøpe en godt bevart vugge. I noen spesialforretninger for barnemøbler kan du låne vugger. Dette sparer ikke bare penger, men reduserer også risikoen for potensiell forurensning. Selv med en ny vugge, bør du vaske alle avtakbare stoffdeler før bruk og rengjøre holderen med et mildt vaskemiddel.

Barneseng / juniorseng

Barnesengen er mye brukt. De fleste barnesenger har en overflate på 140 x 70 centimeter, er høydejusterbar og kan konverteres til “juniorsenger”. Her bør du absolutt spørre om det må kjøpes flere deler for denne konverteringen. For å unngå risikoen for ulykker, bør avstandene mellom stengene ikke være større enn 6,5 centimeter og ikke mindre enn 4,5 centimeter. Den liggende overflaten kan varieres i høyden.

Avstanden mellom bunnen av sengen og den øvre kanten av gitteret må ikke være mindre enn 30 cm i øverste stilling, slik at barnet ikke kan falle ut. Avstanden mellom bunnen av sengen og den øvre kanten av gitteret må være minst 60 centimeter i laveste stilling, slik at barnet ikke kan klatre ut. Hvis sengen har hjul, må du kunne oppdage minst to av dem. Når du kjøper, må du ta hensyn til GS-merket, som står for “testet sikkerhet”.

Seng slats

Fordi barn liker å bruke sengen som en trampoline, bør spaltrammen være veldig stabil. Velg enkle rister laget av massive lameller, da de garanterer nødvendig ventilasjon nedenfra i motsetning til kontinuerlige plater og dermed bidrar til å unngå mugg på madrassen.

Madrassen

Madrassen skal ha den rette balansen mellom styrke og elastisitet for å holde kroppen jevn og ikke danne noen hulninger. Barn svetter oftere og går noen ganger galt til tross for bleier. Derfor er madrasser laget av latex, hesthår eller kokosnøtt – helst med et vaskbart deksel – en fordel. De lar fuktighet fordampe raskere enn skummadrasser. I madrasser kan det være en rekke forurensende stoffer, som delvis gasser og deretter inhaleres av barnet i søvne.

Dyner og puter

Gode dyner er kosete og lette. Tykke, tunge tepper eller puter er ikke egnet for små barn, da de kan være for varme for barnet og forårsake kvelning. Naturlige fibre som fylling er preget av en veldig god fukttransport, men er ikke alltid egnet for barn med allergier. Syntetiske fyllinger laget av hule polyesterfibre er enkle å vaske. Dyner, laken og puter skal være frie for forurensninger som optiske glødemidler eller brette-resistente. Vask dynetrekk før første gangs bruk.

Du vil kjenne igjen sengetøy med lav forurensning, for eksempel på IVN og GOTS-forseglingen eller Ökotex Standard 100. Brukt sengetøy som har blitt vasket mange ganger har også lite utslipp.

 

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70