Alternativt fett: er kokosnøttolje sunt?

Er kokosolje virkelig like sunn som reklamelover? Er det verdt å bruke mye penger på denne “superfood” fordi kokosolje bidrar til å gå ned i vekt under en diett? Ifølge dagens studier er svaret: dessverre nei.

Hva er forskjellen mellom kokosnøttolje og kokosnøttolje

Jomfru kokosnøttolje presses fra kokosens friske kjøtt eller ekstraheres fra kokosmælk og blir ubehandlet. Avhengig av romtemperaturen er kokosolje flytende, kremaktig eller fast. Bare fra ca. 23 grader Celsius smelter det og blir flytende. Så du kan faktisk snakke om kokosnøttolje. Under dette navnet, men i mange år solide plater eller kuber i handel, som kan brukes til smakløst steking og steking. I motsetning til naturlig kokosnøttolje blir kokosmasse tørket for kokosnøttolje presset eller ekstrahert, og den resulterende olje behandles deretter tungt. Kokos egen lukt og smak går tapt.

Kokosolje er ikke sunnere enn andre oljer

Kokosolje er populær, spesielt blant følgere av Paleo dietten – prøver å mate som steinalder folk. Det bør ha en positiv effekt på blod lipid nivåer og hjelpe deg å miste vekt. Det vitenskapelige beviset står imidlertid for et bedre vekttap eller en positiv effekt på blodlipidnivået av kokosnøttolje. Såkalte “helsepåstander”, dvs. helselover at kokosnøttoljeselskaper ønsket å skrive ut på sine produkter, ble ikke godkjent av Den europeiske myndighet for mattrygghet.

Rapeseed, valnøtt og olivenolje er bedre

Kokosolje inneholder bare noen få umettede fettsyrer og ca 90 prosent mettede fettsyrer. I utgangspunktet bør et sunt kosthold inneholde så mange umettede fettsyrer som mulig. Kokosolje inneholder imidlertid et relativt stort antall mellomstore fettsyrer som lett kan fordøyes og kan ikke lagres av kroppen. Men for denne teorien, som forklarer kokosolje som en panacea å gå ned i vekt, mangler langsiktige studier.I moderasjon er kokosnøttolje en egnet ingrediens for asiatiske retter på grunn av sin smak – men da er det best omsatt ganske og i økologisk kvalitet. Med 11-25 euro per liter i organisk kvalitet er det ganske dyrt. Rapeseed, valnøtt og olivenolje gir mer sunnere fettstoffer og er billigere. Siden kokospalmer bare vokser i tropiske områder, er transportruterne tilsvarende lange.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70